Eemnes krijgt monument

Eemnes – Aan de Wakkerendijk in Eemnes komt een nieuw monument ter herinnering aan de vele overstromingen die Eemnes hebben geteisterd.

Tijdens Nationale Monumentendag, op zaterdag 13 september aanstaande, onthullen burgemeester Roland van Benthem en de dijkgraaf Mevr. Drs. Tanja Klip-Martin van het Waterschap ‘Vallei en Veluwe’ het monument dat de naam ‘Het Mennegat’ draagt.
Het ontwerp is gemaakt door beeldend kunstenaar Reggie van Berkel. Zij heeft daarin de nadruk gelegd op de grote overstroming bij de Meentweg in 1916.

Voor de realisatie van het monument is intensief samengewerkt met de Kunst en Cultuurcommissie Eemnes, de Historische Kring Eemnes, Waterschap Vallei en Veluwe, projectleider Roy Westerhof en de gemeente Eemnes. Voor de uiteindelijke realisatie van het monument werkten verschillende ondernemers samen (natuursteenbedrijf, drukkerij en aannemer) die allemaal een band hebben met Eemnes. Een monument Van, Voor en Door Eemnessers. Dit project is onderdeel van het project Cultuurparticipatie dat mede mogelijk is gemaakt door de provincie Utrecht.

Over het monument ‘Het Mennegat’
Het was gebruikelijk om in de dijken die bescherming boden tegen hoog water doorgangen te maken, zodat landbouwers met paard en wagen de akker konden bereiken. Deze doorgangen worden mennegaten genoemd, die bij hoog water werden afgesloten met houten schotbalken en desondanks een groot risico vormden bij stormvloeden.
Het monument stelt een gesloten mennegat voor, dat het water bij de Wakkerendijk en Meentweg moest tegenhouden: “De eeuwige strijd tegen het water”.

Onderdeel van het monument is een informatiezuil, waarop onder andere te lezen is hoe Eemnes, door de eeuwen heen, de strijd tegen het water heeft gevoerd.

De onthulling van ‘Het Mennegat’ wordt omlijst door ‘de Eemzangers’, tromgeroffel van de Djembé groep onder leiding van Mwajuma Kitano en een gedicht van Dorpsdichter Gerard Wortel, speciaal voor deze gelegenheid gemaakt.