CDA Amersfoort: Wijkteams niet alleen zorgspecialisten

Amersfoort – Het CDA in Amersfoort wil dat de samenstelling van de wijkteams verandert. Volgens raadslid Ben van Koningsveld is die samenstelling nu teveel gericht op zorg en minder op bijvoorbeeld preventie door voorlichting over voeding en beweging.

De wijkteam is een nieuwe manier voor Amersfoorters die met een hulpvraag zitten. Het is de bedoeling dat iedere wijk er één krijgt. Volgens Van Koningsveld zitten er in deze wijkteams echter teveel mensen met een klinische achtergrond. “De samenstelling verschilt per wijk maar zo zitten er in wijkteams allround hulpverleners van MEE, Kwintes, Welzin, Bureau Jeugdzorg, Youké (jeugdzorg), Amerpoort, SOVEE en GGD. Bijna allemaal zorgspecialisten dus”.

Uitvoerbaar
“Uit heel veel onderzoek blijkt dat het welbevinden enorm gerelateerd is in de mate waarin mensen goed eten en voldoende bewegen”, aldus Van Koningsveld, “daarom vind ik het goed om ook expertise in voeding en beweging in de wijkteams komt. Dit is makkelijk uitvoerbaar door bijvoorbeeld een diëtiste toe te voegen aan deze teams”.

Volgens hem is het belangrijk om te kijken naar de voordelen die zo’n specialist met zich meebrengt op het gebied van preventie van ziektes en sneller herstel van overspannenheid, of burn out of andere zaken waardoor mensen soms langdurig in de medische molen terecht komen.

Van Koningsveld die zelf werkzaam is in de wereld van voeding en beweging, weet als geen andere hoe belangrijk deze aspecten zijn. Hij drukt direct de schijn van belangenverstrengeling de kop in. “Op geen enkele manier wil ik of mijn bedrijf betaald deelnemen aan een wijkteam”.