Krijgt Soest de beste klimaatstraat van Nederland?

Soest – Op vrijdag 10 oktober, de Dag van de Duurzaamheid, is de zevende editie van het HIER Klimaatstraatfeest gestart; de grootste en gezelligste energiebesparingswedstrijd van Nederland. Duizenden straten in het hele land gaan aan de slag met energiebesparing in de strijd om de titel ‘beste klimaatstraat van Nederland’ en een feestbudget van €10.000.

Gemeente Soest is wederom Gouden Ster-partner en doet extra haar best om een succes te maken van het HIER Klimaatstraatfeest. Straten in Soest krijgen daarom bij deelname 1.000 bonuspunten.

Wethouder Yvonne Kemmerling: “duurzaamheid is echt iets van deze tijd, deze maatregelen zijn goed voor het milieu en de portemonnee. Ik hoop dat veel mensen enthousiast worden zodat zoveel mogelijk straten gaan meedoen!”

HIER Klimaatstraatfeest betrekt heel Nederland bij klimaatproblematiek
De klimaatproblematiek is voor veel Nederlanders een ver-van-mijn-bed-show. Het HIER Klimaatstraatfeest brengt daar verandering in. Bart de Voogd, directeur van het HIER klimaatbureau: “Het Energieakkoord bevat vooral afspraken tussen overheid en bedrijfsleven waar gewone burgers nog weinig van merken, terwijl een groot deel van het akkoord niet zonder hun inzet gerealiseerd kan worden.

Met het HIER Klimaatstraatfeest betrekken we alle Nederlanders op een praktische, laagdrempelige en positieve manier bij de aanpak van het klimaatprobleem. Niet alleen omdat zij onderdeel zijn van de oplossing, maar vooral omdat energie besparen leuk is én goed voor je portemonnee.”

Samen energie besparen is effectiever
Het HIER Klimaatstraatfeest stimuleert deelnemers om samen met de buren in actie te komen. Dat is leuker en effectiever. De Voogd: “De sociale omgeving is van grote invloed op het gedrag van mensen.

Zichtbare acties van de buren zoals een gloeilampencontrole, een naden-en-kieren-speurtocht of een ontdooi-je-vriezer-estafette inspireren de hele straat. Daarbij wil iedereen ‘het geheim’ van de buurman wel weten, als blijkt dat hij een veel lagere energierekening heeft dan jij.”

Dit jaar kun je niet alleen met je straat meedoen aan het HIER Klimaatstraatfeest, maar ook met je sportclub, vereniging, vriendengroep of familie. Daarvoor kun je een ‘virtuele straat’ aanmaken op de website.

HIER Klimaatstraatfeest bespaart tijdens stookseizoen
Het HIER Klimaatstraatfeest loopt tijdens het stookseizoen, want in die periode kun je de meeste energie besparen. Vanaf 10 oktober 2014, de Dag van de Duurzaamheid, kunnen straten zich aanmelden op www.klimaatstraatfeest.nl. De straat die tot en met 30 maart 2015 de meeste energie bespaart en de beste acties uitvoert om de buurt te betrekken bij energiebesparing wint een feestbudget van maar liefst €10.000.

De winnaar wordt half april bekend gemaakt en neemt de titel over van de Dijkgraaf in de gemeente Overbetuwe. Deze straat won de vorige editie van het HIER Klimaatstraatfeest. De Dijkgraaf organiseerde met 47 buren in totaal 755 energiebesparende burenacties en liet daarmee 2.324 andere straten achter zich.