Opruimen afgevallen bladeren in Soest

Soest – Vanaf 10 november gaan medewerkers van RMN (Reinigingsbedrijf Midden Nederland) en Eemfors met bladblazers de Soester wijken in om afgevallen bladeren op te ruimen.

Voor de actie wordt in totaal zes weken uitgetrokken. RMN roept inwoners op de auto tijdelijk ergens anders te parkeren als zij merken dat de bladploeg in hun straat bezig is. De auto wordt dan niet vies door weggeblazen straatvuil en de medewerkers kunnen ongehinderd hun werk doen. Afgelopen jaar is in de gemeente Soest ruim 800 ton aan bladafval opgeruimd.

Bladkorven alleen voor blad
In Soesterberg en in de wijken Soest-zuid en Overhees zijn ruim 100 bladkorven geplaatst die door RMN geleegd worden. Is de wijk schoon dan worden ze verplaatst naar de wijken De Eng, Klaarwater en ‘t Hart.

In de korven mogen inwoners van Soest zelf bladeren deponeren. RMN verzoekt de inwoners nadrukkelijk géén takken, planten of ander (tuin)afval in de korven te deponeren. Dit omdat de afvoer van de bladzuiger die de korven leegzuigt daarvan verstopt kan raken. Bij herhaaldelijk misbruik wordt de bladkorf verwijderd.

Nieuwe aanpak boomrijke gebieden
In zeer boomrijke gebieden raken de bladkorven te snel vol. Daarom heeft de gemeente er met ingang van dit jaar voor gekozen geen bladkorven te plaatsen in Soestduinen en de Bartolottilaan en Van Beuningenlaan in Soest-Zuid. In plaats daarvan mogen inwoners het blad op hopen vegen langs de kant van de weg.

Deze bladerhopen worden net als de bladeren in de korven met de bladzuiger opgezogen. Op deze wijze kunnen ook de boomrijke gebieden snel en efficiënt aangepakt worden.