Intensievere samenwerking evenementen

Amersfoort – Verdere professionalisering van de organisaties en meer samenwerking tussen verschillende soorten evenementen op het gebied van sport, cultuur en zakelijke congressen.

Dat zijn twee speerpunten uit de nieuwe nota evenementenbeleid ‘Samen bouwen aan Evenementen’. Het college legt dit plan voor aan de gemeenteraad, na intensieve voorbereiding samen met evenementenorganisaties in de stad.

Wethouder Pim van den Berg (cultuur): “Evenementen geven meerwaarde aan de stad. Ze verrijken onze wereld, brengen plezier en zorgen voor levendigheid. Redenen waarom mensen Amersfoort zo’n prettige stad vinden. Voor verschillende partijen in de stad zijn evenementen ook een bron van inkomsten. Zowel organisatoren als de gemeente vinden het daarom belangrijk dat er goed samengewerkt kan worden. Bijvoorbeeld door af te stemmen in de kalender, maar ook door samen in te kopen en te organiseren. De gemeente wil dat ondersteunen, onder meer door mee te betalen aan een gezamenlijke serviceorganisatie.”

Serviceorganisatie
‘Samen bouwen aan Evenementen’ is opgesteld in nauwe samenwerking met organisatoren van evenementen in de stad. Zij geven aan meerwaarde te zien in samenwerking en verdere professionalisering. De serviceorganisatie die dat moet ondersteunen wordt de eerste twee jaar mede bekostigd door de gemeente. De evenementenorganisatoren en andere betrokkenen in de stad richten deze serviceorganisatie samen op, zodra de raad akkoord is met het plan. Daarna wordt het verder uitgewerkt.

Evenementenfonds en Moetjedoen!-regeling
Bij het opstellen van het coalitieakkoord is afgesproken om extra geld vrij te maken voor evenementen. Een deel van dat geld wordt ingezet voor het opzetten van de serviceorganisatie, maar er gaat ook geld naar een Evenementenfonds en de zogeheten Moetjedoen!-regeling. Voor het Evenementenfonds en de Moetjedoen!-regeling worden afspraken gemaakt wanneer een evenement hiervan gebruik kan maken. Bij het Evenementenfonds gaat het bijvoorbeeld om evenementen die bovenregionale of zelfs landelijke uitstraling hebben. De Moetjedoen!-regeling kan een kleine(re) financiële injectie geven aan initiatieven die buiten regelingen van sport en cultuur vallen.

Veiligheid
Veiligheid blijft ook in de nieuwe nota een belangrijk onderwerp. Onder meer door afspraken te maken over veiligheid voor bezoekers en de omgeving waarin het evenement plaatsvindt. Een goed uitgewerkt veiligheidsplan vormt een belangrijke voorwaarde voor vergunningverlening. De kosten van veiligheidsmaatregelen zijn een onderdeel van de begroting van het evenement.