Daling aantal woninginbraken in Amersfoort zet door

Amersfoort – In 2014 is het totaal aantal misdrijven in Amersfoort met 11 procent gedaald ten opzichte van 2013. Opvallende dalers zijn te zien bij het aantal woninginbraken (-29%), het aantal autokraken (-27%) en het aantal gevallen van zakkenrollen (-45%).

Alhoewel in de laatste vier maanden het aantal bedrijfsinbraken daalde, ligt het percentage over het hele jaar ten opzichte van 2013 iets hoger (+4%). Dat blijkt uit de veiligheidscijfers over 2014.

“Een mooi resultaat waaraan we allemaal bijdragen: bewoners, bedrijven en instellingen. Maar het is geen tijd om achterover te leunen. Met elkaar moeten we waakzaam blijven voor een veilige stad”, zegt burgemeester Lucas Bolsius.

Winterpiek woninginbraak blijft achterwege
Het aantal woninginbraken in Amersfoort daalde in 2014 met 29% fors ten opzichte van 2013. Eind 2013 en begin 2014 vonden er veel woninginbraken plaats. In de tweede vier maanden zette een daling in die in de laatste vier maanden fors sterker werd. Uit cijfers van voorgaande jaren blijkt dat de ‘donkere maanden’ favoriet zijn bij inbrekers. In 2014 bleef deze piek gelukkig achterwege. Het aantal geslaagde woninginbraken daalde iets sterker (-31%) dan het aantal pogingen tot woninginbraak (-25%). Van de in totaal 823 inbraken waren er 500 geslaagd.

Voorlichting en Burgernet
Hoewel een verband moeilijk te bewijzen is, is het aannemelijk dat de gezamenlijke aanpak van bewoners, gemeente en politie invloed heeft gehad. Gemeente en politie zijn gestart met de persoonsgerichte aanpak, waarbij woninginbrekers nadrukkelijk in beeld zijn. Ook is de meldingsbereidheid van inwoners gestegen.

Er is onder andere geïnvesteerd in Burgernet. Er zijn nu 14.000 inwoners aangesloten. Met Burgernetmail worden inwoners geïnformeerd over woninginbraak in hun directe omgeving om hiermee de heterdaadkracht verder te vergroten. Ook zijn politie en toezichthouders van de gemeente gestart met voorlichting op straat in buurten waar een verhoogde kans op woninginbraken is. Zij geven bewoners tips hoe zij zelf de kans op een woninginbraak kunnen verkleinen.

Jeugd
Het aantal meldingen jongerenoverlast nam in 2014 met 3% af ten opzichte van 2013. Het aantal jeugdgroepen in Amersfoort is in 2014 verder afgenomen tot drie, waarvan twee overlastgevend en een crimineel. Deze daling is voor een belangrijk deel te danken aan de verbeterde samenwerking tussen politie, justitie, hulpverlening en gemeente.

In 2014 is gestart met een aanvullende signaleringssystematiek Jongeren In Kaart, waarbij niet de overlast en criminaliteit van jongeren, maar de individuele zorgen bij jongeren aanleiding is voor extra aandacht.

Incidenten
In 2014 werd de stad opgeschrikt door een aantal incidenten waarbij Amersfoorters om het leven kwamen. “Helaas vonden twee liquidaties en een gezinsdrama plaats. Ik realiseer me dat deze gebeurtenissen ook van invloed zijn op de veiligheidsbeleving van inwoners,” aldus Bolsius.

Veiligheidsbeeld 2014
Op www.amersfoort.nl/veilig staat de volledige rapportage. Ook zijn hier tips te vinden om zelf bij te dragen aan een veilige stad.