D66 Amersfoort en Groen Links: Bouw lege kantoorpanden om tot woningen

Amersfoort – In Amsterdam zijn ze er op grote schaal mee bezig en D66 raadslid Noëlle Sanders en Astrid Janssen van GroenLinks zien dat ook graag in Amersfoort gebeuren: bouw leegstaande kantoorpanden om tot woningen.

Zo’n 20% van alle kantoorpanden staan langdurig leeg en dat blijft een doorn in het oog. In Amsterdam hebben ze een aantal maatregelen getroffen waardoor het makkelijker wordt om kantoren te transformeren naar woningen. Sanders: “het beleid in Amsterdam is er actief op gericht om de leegstand terug te dringen. Zij wil dat in Amersfoort ook een actief beleid wordt gemaakt hiervoor.

Het nieuwe Besluit Omgevings Recht maakt die transformatie eenvoudiger en door de leges te verlagen voor deze transformatie-bouwaanvragen is het ook aantrekkelijker voor eigenaren en bouwondernemingen. Zo is er in Amsterdam een loket voor transformatieaanvragen, wordt daar gesproken met financiële autoriteiten over afwaardering van de kantoorpanden en zijn er regelmatig bijeenkomsten voor initiatiefnemers.
Volgens Sanders en Janssen is dat in Amersfoort zeker haalbaar en helemaal nu de provincie een bedrag van €150.000 beschikbaar stelt om maatregelen te nemen.

Sanders en Janssen hebben inmiddels een motie ingediend waarin ze het college opdragen een programma uit te voeren om de transformatie van kantoorpanden te realiseren.