Pinpasfraudeur aangehouden

Eemland – De politie heeft maandag 20 april een man aangehouden die wordt verdacht van betrokkenheid bij pinpasfraudes die in augustus van het vorig jaar werden gepleegd.

Een van de slachtoffers was een 36-jarige vrouw uit Bunschoten-Spakenburg. Ze vraagt donderdag 14 augustus 2014 een nieuwe pas aan bij haar bank. Zij zou de pas, pincode en activeringscode diezelfde week op verschillende dagen krijgen per post. Maar de vrouw ontvangt die week helemaal niets.

Echter, op donderdag 28 augustus is de vrouw aan het internetbankieren en krijgt ze de melding dat haar oude bankpas ongeldig is. Dan blijkt dat er fraude is gepleegd en in een paar dagen tijd meer dan 20.000 euro opgenomen. Dat gebeurde bij automaten in Soest, Bussum, Bunschoten, Amersfoort en De Bilt.

Een week eerder, op woensdag 20 augustus 2014 is ook een 31-jarige man uit Baarn aan het internetbankieren. Ook dan blijkt dat op naam van zijn dochtertje een nieuwe pas is aangevraagd. Ook hier zijn de pas, pincode en activeringscode verstuurd en onderschept. Het 5-jarige meisje blijkt door de oplichters van 950 euro te zijn bestolen. Er is gepind bij automaten in Baarn, Leimuiden, Utrecht en Wijk bij Duurstede.

Opsporingsprogramma
Aan deze fraudezaken werd in februari aandacht besteed in een uitzending van het opsporingsprogramma Bureau Hengeveld van RTV Utrecht. Dat leidde tot herkenning van de man die in beeld kwam tijdens de transacties bij de betaalautomaten. De verdachte, een 38-jarige inwoner van Baarn, werd afgelopen maandag aangehouden en in verzekering gesteld. Het onderzoek naar betrokkenheid bij negen aangiften wordt voortgezet.