Opheffing preventief financieel toezicht Amersfoort

Amersfoort – Het preventief financieel toezicht dat de provincie Utrecht eind vorig jaar heeft opgelegd aan de gemeente Amersfoort, is weer opgeheven.

De provincie heeft geconstateerd dat er hard is gewerkt aan een gedegen herstelbegroting, die de preventieve status niet meer nodig maakt.

Gedeputeerde Financiën Jacqueline Verbeek-Nijhof: “Een groot compliment voor de gemeente, die voortvarend aan de slag is gegaan. Het is niet makkelijk om binnen korte tijd bezuinigingen vorm te geven en een kwaliteitsslag op de begroting door te voeren. Met de door de gemeenteraad vastgestelde herstelbegroting zorgt de gemeente voor een gezonde financiële huishouding, en een goede basis voor de toekomst.”

Net als bij de andere 25 Utrechtse gemeenten houdt de provincie uiteraard wel een vinger aan de pols via het terughoudende, repressieve toezicht. Daarnaast heeft de provincie om regelmatige updates gevraagd over de uitvoering van de geplande bezuinigingen, de ontwikkelingen op het gebied van het sociaal domein en de grondexploitaties.

Wethouder Financiën Hans Buijtelaar: “Amersfoort heeft nu de begroting voor meerdere jaren weer op orde; tot en met 2018. Deze begroting biedt een stevige basis voor de toekomst en geeft de gemeenteraad zijn budgetrecht weer terug, waardoor de raad weer zelfstandig kan besluiten. Ik ben zeer tevreden over de wijze waarop het in Amersfoort in een beperkte tijd gelukt is om keuzes te maken die resulteren in een gezond financieel perspectief.”

Financieel toezicht
De provincie heeft als wettelijke taak financieel toezicht te houden op de gemeenten en samenwerkingsverbanden van gemeenten. Gedeputeerde Staten toetsen de financiële situatie aan de hand van de meerjarenbegrotingen en jaarrekeningen. Voldoen de stukken aan alle eisen, dan valt een gemeente onder het standaard repressieve toezicht, wanneer dit niet zo is onder het verscherpte preventieve toezicht.

Op 18 december 2014 heeft de provincie Utrecht, na gesprekken met het college en met de gemeenteraad, besloten de gemeente Amersfoort onder preventief toezicht te stellen. Dit betekent dat de gemeente geen nieuw beleid uit kon voeren en geen nieuwe investeringen kon doen zonder voorafgaande goedkeuring van de provincie. Nu er een herstelbegroting is vastgesteld door de gemeenteraad en is goedgekeurd door de provincie, zal de situatie weer veranderen naar normaal.

In december, na de controle van de financiële stukken van alle gemeenten, besluit de provincie over het financieel toezicht in het jaar 2016.