Cheque van fietsboot voor Natuurmonumenten

Eemland – Op zondag 12 juli overhandigde de heer Marjo Hoedenmaker namens het bestuur van fietsboot Eemlijn een cheque van € 350 aan de heer Udo Hassefras van Natuurmonumenten.

Dit bedrag werd door fietsboot Eemlijn opgehaald tijdens het voorproefje op het vaarseizoen op tweede paasdag. Ter gelegenheid van de opening van het nieuwe fietspad langs de Eem, voer de fietsboot die dag op en neer vanaf jachthaven Elzenaar naar de Malebrug in Soest. Passagiers konden die dag meevaren voor € 2. De opbrengst van die dag zou ten goede komen aan Natuurmonumenten. Stichting Eemlijn heeft een bijdrage gedaan om het bedrag af te ronden op € 350.

Volgens Natuurmonumenten zal dit geld besteed worden aan het beheer van het eiland de Grote Melm ten behoeve van de waterwielpomp. Deze pomp zorgt ervoor dat het eiland plas-dras staat, zodat de weidevogels die terugkomen uit Afrika een goede plek hebben om te verzamelen en op krachten te komen. Deze plas-drasgebieden leveren veel voedsel en een veilige slaapplaats (vos kan er niet bij, omdat ze nat zijn).

De nieuwe inrichting van Wolkenberg en Bruggematen levert meer vochtige en bloemrijke graslanden op met waterriet en poelen. Met deze inrichting probeert Natuurmonumenten de Eem als natuurverbinding voor dieren te versterken. Ringslang, rugstreeppad, kleine zoogdieren en vlinders kunnen beter gebruik maken van de uiterwaarden van de Eem.

De heer Hoedemaker benadrukte nog eens hoe belangrijk de Eem is, zowel voor fietsboot Eemlijn als voor Natuurmonumenten. Zonder de Eem geen fietsboot en geen natuurgebieden langs de rivier die beheerd worden door Natuurmonumenten. De stichting Eemlijn is nu met zijn 14e seizoen bezig en zal de 100 jarige vereniging Natuurmonumenten nooit inhalen, zei Hoedemaker, maar kunnen elkaar versterken en samenwerken waar het kan.

De heer Hassefras bedankte voor de cheque en legde nog eens uit waar het geld aan gaat worden besteed.