‘Raar maar waar’ groepsbezoeken in de bibliotheek

Soest – De groepsbezoeken van de scholen bij Bibliotheek Idea zijn op 29 september gestart. Kinderen uit groep vijf van acht Soester scholen komen naar Bibliotheek Idea om alles te horen over wat je kunt vinden in de bibliotheek.

Eerst krijgen de kinderen leuke sites over lezen, boeken en filmpjes te zien. Daarna gaan ze zelf aan de slag met een speurtocht. Wie alle vragen van de speurtocht goed beantwoordt, mag de kluis kraken en krijgt een speciale verrassing. De groepsbezoeken sluiten aan op de Kinderboekenweek, het thema is ‘Raar maar waar’.

De Kinderboekenweek vindt plaats van 7 tot en met 18 oktober. Tijdens het groepsbezoek ontdekken de kinderen dat er veel kinderboeken met verhalen bestaan die raar maar waar zijn of over natuur, wetenschap en techniek gaan.

Uit onderzoek blijkt dat kinderen door meer te lezen, beter worden in taal. Met maar 15 minuten lezen per dag, leren ze 1000 nieuwe woorden per jaar! Door de groepsbezoeken komen de kinderen op een speelse manier in contact met alles wat handig is om te weten over de bibliotheek en lezen. Ze leren hoe de boeken die ze graag lezen te vinden zijn in de bibliotheek, maar ook dat er speciale plaatjes op boeken staan die laten zien of het boek over dieren gaat of sport. Zo kunnen ze makkelijker een boek vinden dat bij hun belangstelling past. De kinderen ontdekken wat ze allemaal nog meer kunnen lenen behalve boeken zoals strips, dvd’s, luisterboeken en tijdschriften. Voor kinderen die lezen lastig vinden is er de Makkelijk Lezen Plek, met boeken die gemakkelijker te lezen zijn. Hier gaan de leerlingen ook een kijkje nemen. Kinderen kunnen gratis lid worden van de bibliotheek, het abonnement is tot hun achttiende jaar gratis. Kinderen die nog geen lid zijn kunnen zich gemakkelijk online inschrijven via www.ideacultuur.nl. Het pasje kunnen ze later ophalen in de bibliotheek. Veel scholen en ouders vinden het erg belangrijk dat kinderen lezen, omdat ze hierdoor veel beter in taal worden. Dat is belangrijk voor hun verdere leven.

De hele Kinderboekenweek kunnen kinderen een gratis speurtocht doen in de Bibliotheek in Soest en Soesterberg. Voor alle kinderen uit Soest en Soesterberg en uit de omgeving is er op 11 oktober in Theater Figi in Zeist een gratis Kinderboekenfeest voor alle kinderen met de schrijvers Janneke Schotveld (Superjuffie), Anna Woltz (Honderd uur nacht), Marcel van Driel (Superhelden), Natascha Stenvert (Kolletje) en Simon van der Geest, die het Kinderboekengeschenk schreef. Meer informatie is te vinden op www.ideacultuur.nl