Amersfoort anders belicht, een lichtplan voor onze mooie stad

Amersfoort – Op woensdag 2 december organiseert D66 Amersfoort een D-Café over het Lichtplan Amersfoort.

In het coalitieprogramma is opgenomen om een lichtplan voor Amersfoort uit te werken. “Door samen na te denken over de manier waarop we onze buitenruimten verlichten kunnen we onze stad nog mooier, veiliger en duurzamer maken”, aldus raadslid Wytse Dassen.

Onlangs is de Onze-Lieve-Vrouwentoren voorzien van nieuwe verlichting. Ook zijn op korte termijn de Koppelpoort en Dieventoren aan de beurt, zodat we tijdens de ‘Passion’ een visitekaartje kunnen afgeven. Het tempo moet echter omhoog, want er zijn problemen met veiligheid (fietspad Park Schothorst) en we willen als stad in 2030 CO2-neutraal zijn.

Een aantal steden gingen ons voor, zoals Rotterdam en Gent. De sleutel tot succes is om het samen met bewoners, ondernemers en pandeigenaren te bedenken, aangezien een integraal lichtplan zowel straatverlichting als verlichting van gebouwen betreft. Ook hebben bewoners en ondernemers de vereiste gebiedskennis om de knelpunten en oplossingen te benoemen. Door samen na te na denken over het verhaal van de binnenstad, wijk of park kunnen we heel gericht enkele gebouwen, bomen, straten of pleinen verlichten. Daarbij willen we ook nieuwe technieken inbrengen om het energieverbruik te minimaliseren en de veiligheid te optimaliseren. Denk daarbij aan gebruik van sensoren en spelen met intensiteit.

D66 wil het komende jaar het vuurtje verder aanwakkeren door samen met enkele duurzaamheidorganisaties in één of twee wijken te beginnen met de eerste contouren.

Ondertussen gaat onze wethouder Yvonne Kemmerling verder met de verlichting in de binnenstad als onderdeel van de Visie op het Stadshart. Eind 2016 moeten de eerste plannen klaar zijn voor besluitvorming, want Amersfoort anders belichten betekent ook investeren.