Amersfoortse veteranen onderscheiden met Draaginsignes Nobelprijs VN-militairen

Amersfoort – Op donderdag 10 december 2015 hebben 21 Amersfoortse veteranen het draaginsigne Nobelprijs voor VN-militairen uit handen van burgemeester Bolsius ontvangen. De uitreiking vond plaats in de raadzaal van het Stadhuis Amersfoort.

De onderscheiding wordt toegekend aan (oud) militairen die tussen 1956 en 1988 minstens dertig dagen aaneengesloten zijn ingezet in het buitenland door het Nederlandse Ministerie van Defensie voor vredesafdwingende of vredeshandhavende operaties van de Verenigde Naties.

Deze middag worden de veteranen Berghuis, Bingley, Brandon, Brandse, Van den Brink, Van Delen, Van Denderen, Goes, Van de Grift, Hogeboom, Kalee, Muijs, Nommensen, Pownall, Saarloos, Van Schalkwijk, Schoonderbeek, Van der Veer, In ’t Veld, Van Venrooy en Van Voorst onderscheiden met het draaginsigne Nobelprijs VN-militairen.

Op 10 december 1988 is de Nobelprijs voor de Vrede toegekend aan de vredesmachten van de Verenigde Naties voor deelname aan vredesmissies vanaf 1956. De Nobelprijs is uitgereikt aan de Verenigde Naties, niet aan de individuele personen die daarbij betrokken zijn geweest.

Met de instelling van het draaginsigne ‘Nobelprijs VN-militairen’ geeft de Minister van Defensie tastbaar uitdrukking aan de erkenning van en waardering voor de ruim 9000 (oud)-militairen die namens Nederland in de periode tussen 1956 en 1988 als ‘blauwhelmen’ hebben deelgenomen aan VN-Vredesmissies.

In de jaren tot 1988 heeft Nederland deelgenomen aan acht VN-vredesmissies: Libanon (UNOGIL en UNIFIL), Egypte (UNEF-1), Westelijk Nieuw-Guinea/West-Irian (UNTEA), Congo (UNOC), Yemen (UNYOM), India/Pakistan (UNIPOM) en Syrië/Jordanië, Israël/Palestina, Syrië, Jordanië, Egypte, Libanon (UNTSO). Van de veteranen die recht hebben op het draaginsigne maakt ruim 95% deel uit van UNIFIL (1979-1985).