Vrijdag een leerplichtcontrole in Baarn

Baarn – Op vrijdag 24 februari 2017, de dag voor de start van de voorjaarsvakantie, vindt in de gemeente Baarn een leerplichtcontrole plaats. Doel van de controle is om luxe verzuim tegen te gaan.

In de Leerplichtwet staat dat een leerplichtig kind de school moet bezoeken als er onderwijs(activiteit) wordt gegeven. Leerlingen mogen niet zonder toestemming van de directeur wegblijven van school.

We spreken van luxe verzuim wanneer een ouder het leerplichtige kind van school houdt om eerder op vakantie te gaan. Het vermijden van files is vaak de reden waarom ouders hun kind van school houden. Dit is niet toegestaan. Directeuren zijn verplicht dit verzuim door te geven aan de leerplichtambtenaar.

Om een melding bij de leerplichtambtenaar te voorkomen, meldt een ouder in sommige gevallen het kind ziek terwijl feitelijk geen sprake is van ziekte. De leerplichtambtenaar gaat op huisbezoek bij ouder(s) van leerplichtige kinderen van 5 tot 18 jaar, die zonder toestemming van de directeur óf met een ziekmelding die dag afwezig zijn. Wanneer blijkt dat sprake is van luxe verzuim, wordt proces-verbaal opgemaakt.