Economie Soest trekt verder aan

Soest – Het gaat goed met de economie van Soest. Soest profiteert mee van de landelijke economische opmars. Dat kunnen we concluderen uit de Economische Barometer, peildatum februari 2017. De ontwikkelingen in Soest zijn in lijn met de regionale trend. In een aantal gevallen onderscheidt Soest zich licht positief.

Ieder jaar maakt de gemeente Soest een Economische Barometer. Dat meet hoe de economische situatie in Soest zich verhoudt tot omringende gemeenten en enkele landelijke cijfers.

Uit de Economische Barometer blijkt onder andere dat de beroepsbevolking van Soest weinig werkeloosheid kent. De grootste werkgelegenheidssectoren in onze regio blijven groot- en detailhandel, inclusief reparatie auto’s, gezondheid-/ welzijnszorg en advies, dit geldt ook voor Soest. De arbeidsmarkt in Soest is licht gegroeid met 0,9%. Dit is in lijn met de groei van de arbeidsmarkt in Regio Amersfoort.

Soest kent een behoorlijk aantal ZP-ers: zelfstandige Professionals. Uit data van Waarstaatjegemeente blijkt dat 18,2% van het totaal aantal banen in Soest in 2015 ZP-ers waren. In vergelijking met andere gemeente tussen de 25.000 en 50.000 inwoners is dat relatief hoog.

Het aantal vestigingen van bedrijven in Soest is in 2016 met 4,1% gestegen. Dit is in lijn met de ontwikkeling in de regiogemeenten en de provincie Utrecht. Wanneer we de groei van het aantal vestigingen van bedrijven (4,1%) naast de groei van arbeidsplaatsen leggen (0,9%) kunnen we constateren dat de nieuwe vestigingen van bedrijven over het algemeen (nog) geen grote werkgevers zijn.

De sector Recreatie en Toerisme benoemen we specifiek omdat wij dit als groeisector zien. De sector groeit daadwerkelijk in de regio en ook in de gemeente Soest. De totale bestedingen zijn met ruim 12% toegenomen en het aantal banen is met 100 toegenomen. Hiermee is de doelstelling uit het Beleidsplan recreatie en Toerisme 2012 – 2020 al in 2015 gehaald.

De daling in de leegstand van bedrijfspanden en kantoren in Soest zet door. De winkelleegstand in Soest is in september 2016 op hetzelfde niveau als in september 2015. De winkelleegstand in Soest blijft hiermee beperkt.