Vliegend eerbetoon voor gevallenen Luchtmacht op Vliegbasis Soesterberg

Soest – De Koninklijke Luchtmacht herdenkt op maandagochtend 2 juli op voormalig Vliegbasis Soesterberg het overleden luchtmachtpersoneel.

Hierbij vliegen F-16 jachtvliegtuigen van Vliegbasis Leeuwarden in een zogenoemde missing man formatie over. De herdenking gebeurt jaarlijks op of rond 1 juli, de oprichtingsdag van de Koninklijke Luchtmacht. De ceremonie vindt plaats bij het Monument der Gevallenen op voormalig Vliegbasis Soesterberg. Naast een militaire delegatie zijn bij de herdenkingsceremonie nabestaanden en genodigden aanwezig.

105 jaar geleden werd op de vliegheide nabij het dorp Soesterberg de Luchtvaart Afdeling opgericht, de voorloper van de Koninklijke Luchtmacht. Daarmee ontstond het oudste militaire vliegveld van Nederland, Vliegbasis Soesterberg. In 2008 is de vliegbasis gesloten.

Tussen 11.30 en 12.00 uur wordt in een missing man formatie over de locatie gevlogen. Bij dat eerbetoon buigt één toestel af uit een formatie van vier F-16’s. Op die plaats ontstaat dan een gat, dat symbool staat voor de missing man, oftewel de overleden luchtmachter.