Jonge Soester starten een campagne om jongeren meer bij politiek te betrekken

Soest – Jonge Soester politici starten een campagne om jongeren meer bij de lokale politiek te betrekken. Ze houden een enquête om er achter te komen wat jonge mensen vinden van Soest en Soesterberg, en wat er verbeterd kan worden in de gemeente.

Jongeren van zowel oppositie- als coalitiepartijen werken samen om van jongeren te weten wat hun mening is. Robbin Blokpoel (28 jaar): “We willen weten wat jongeren zélf van Soest vinden: wat is goed en wat kan er beter? Hoe zien jullie je toekomst in Soest?”

Om zoveel mogelijk jonge inwoners te bereiken wordt de enquête breed uitgezet. Soester jongeren en jong volwassenen, tussen de 16 en 30 jaar, worden de komende weken benaderd via scholen, (sport)verenigingen, en op het internet via social media als facebook en twitter. Onder de deelnemers worden waardebonnen van grandcafé Lindenhof en DEEP verloot.

De enquête is te vinden op www.jongerenenquetesoest.nl. De hele campagne wordt door de jonge politici zelf opgezet en uitgevoerd.

De uitkomsten van de enquête worden door de jonge politici gebruikt om de belangen van Soester jongeren beter te vertegenwoordigen. Marieke Wagensveld (26 jaar): “Belangrijk is dat dit niet het zoveelste onderzoek is, maar dat er ook echt wat mee gedaan wordt.” De resultaten van de enquête worden eind juni verwacht.

Achtergrond
Het is een initiatief van Osman Suna(PvdA) en Tijn van Vugt(D66), die van mening zijn dat er in politiek Soest meer plaats moet zijn voor jongeren. De enquête wordt georganiseerd door politiek actieve jongeren van D66, PvdA, GGS, VVD, CDA, Burgerbelangen en CU/SGP. Op dit moment zijn er 10 jongeren actief in de gemeenteraad (3 Raadsleden, 7 fractie-assistenten), verdeeld over 7 partijen.

De betrokken partijen vinden dat er vanuit de politiek en het bestuur meer aandacht moet zijn voor de groep inwoners tussen 16 en 30 jaar. “Deze groep valt nogal eens buiten de boot. Ze heeft geen vertegenwoordigend kader zoals bijvoorbeeld een ouderenbond die hun belangen duidelijk maakt aan de raad,” legt Raymond Kramer (25 jaar) uit. “Maar hun belangen moeten wel serieus worden genomen. Daarom willen we dit moment gebruiken om de jongeren van onze gemeente beter te vertegenwoordigen in het gemeente bestuur. Een eerste stap hierin is de enquête.”