Lenaert Nicasiusspeld voor Ed van den Berg

Amersfoort – Op zaterdag 15 maart 2014 ontvangt Ed van den Berg een Lenaert Nicasiusspeld uit handen van locoburgemeester Bert Lubbinge. Dit gebeurt tijdens een receptie ter gelegenheid van het vijfentwintig jarig jubileum van de judosport in Amersfoort-Noord. De heer Van den Berg ontvangt de onderscheiding voor zijn grote bijdrage aan de judosport.

Voormalig judokampioen Ed van den Berg (1965) is ruim vijfentwintig jaar actief als judoleraar in Amersfoort-Noord. Hij begon in Hooglanderveen en kwam achtereenvolgens terecht in de gymzaal van de Berkenschool te Hoogland en gymzaal van De Dopheide in Kattenbroek. Op dit moment is hij judoleraar en eigenaar van Sportinstituut Hoogland met ruim vierhonderdvijftig judobeoefenaars.

De afgelopen jaren heeft Ed van den Berg veel judobeoefenaars op les gehad. Onder zijn leiding bereikten vele judoka’s de top en wonnen zij nationale en internationale prijzen. Daarnaast leidt hij al vele jaren zwarte banders, tweede dan-graden, judoleraren en scheidsrechters op. Bijna ieder weekend is hij als coach bij een toernooi aanwezig, zowel in Nederland als in het buitenland.

Ed van den Berg levert een grote bijdrage aan de judosport. Hij was verschillende keren Nederlands kampioen bij de jeugd en bronzen medaillewinnaar bij het WK militairen. Ook als senior judode hij op internationaal niveau en won hij verschillende prijzen waaronder het open Duitse toernooi.

Voor de stichting Judo Activiteiten Hoogland is hij medeorganisator van judokampen en trainingsstages. Daarnaast verzorgt hij uitwisselingen tussen judoka’s van Hoogland en Liberec. Bij grote toernooien slaagt hij erin de mensen om zich heen te verzamelen. Hoogtepunt is het jaarlijkse internationaal Hooglands judotoernooi, dat mede onder zijn leiding en met medewerking van een grote groep vrijwilligers tot stand komt. Op zondag 2 februari 2014 vond dit toernooi voor de eenentwintigste keer plaats in sporthal “De Bieshaar” in Hoogland.