Eerste moes(buurt)tuin van Smitsveen een feit in Soest

Soest – Op donderdag 10 april 2014 plantten trotse bewoners van Smitsveen hun eerste plantjes in de moestuin in het hartje van Smitsveen. De tuin is door de bewoners zelf aangelegd. Daarbij werden zij begeleid en financieel ondersteund door de gemeente.

De moestuin, naast de Plantage, bestaat uit twee gedeelten: een perkentuin en een bakkentuin. Deze worden onderhouden door 17 bewoners. Daarnaast heeft ook elke groep van de naast gelegen basisschool De Egelantier ruimte om zelf groente te verbouwen.

Buitenkans
De moestuin maakt deel uit van het project Buitenkans, waarin initiatieven uit de wijken Smitsveen en De Eng worden gestimuleerd en ondersteund. Het gaat om initiatieven die het actief meedoen door bewoners op een positieve manier beïnvloeden. Deze initiatieven zorgen ervoor dat wonen en werken in de wijken aangenamer wordt en dat bewoners prettig samenleven.

Wethouder Rosan Coppes is trots op de moestuin: “Dit is een prachtig eerste resultaat van project Buitenkans en een mooi voorbeeld van wat we willen bereiken. Bewoners kunnen hun eigen groenten verbouwen, leren samenwerken, maar komen op deze manier ook meer in contact met andere buurtbewoners. Daarmee bevordert de moestuin zowel de zelfredzaamheid van bewoners als de sociale cohesie in buurt”. De belangstelling voor de tuin is zo groot dat er inmiddels een wachtlijst is.

Niet alleen de gemeente, maar ook plantenhandel Westeneng draagt de moestuin een warm hart toe. De aan de rand van Smitsveen gevestigde plantenhandel Westeneng steunt het initiatief met korting, advies én praktijklessen. Tijdens de eerste plant- en zaaiactiviteiten in de moestuin was Jan Westeneng aanwezig.