Bijzonder herstel duikers Wakkerendijk bij Eemnes

Eemnes – Waterschap Vallei en Veluwe heeft ten oosten van Eemnes in de Wakkerendijk zeer oude duikers – verbindingsbuizen voor oppervlaktewater – op bijzondere wijze hersteld. Het waterschap koos voor de methode van ‘relinen’ waarbij experts een kunststof mantel in de bestaande duikers inbrengen. Deze methode geeft veel minder overlast dan het vervangen van de duikers.

Heemraad (dagelijks bestuurslid) Dick Veldhuizen benadrukt de voordelen van deze innovatieve aanpak door het waterschap: “Graven was nu niet nodig en de weg op de dijk kon open blijven voor het verkeer.”

Kosten besparen
De methode van ‘relinen’ is oorspronkelijk ontwikkeld voor rioleringen in het stedelijk gebied, zo legt de bestuurder uit. “Om kosten te besparen en de overlast tot een minimum te beperken, heeft het waterschap nu deze methode ingezet voor het herstel van de zeer oude duikers in de dijk bij Eemnes.”

Veiligheid
De Wakkerendijk beschermt Eemnes tegen hoog water in de Eem. Heemraad Veldhuizen: “De sterkte en de levensduur van de door ons behandelde duikers zijn vergelijkbaar met die van nieuwe betonnen duikers. Wij staan garant voor veiligheid. Zonder deze ingreep zou de dijk op termijn kunnen verzakken.”