Formateur onderhandelt over coalitieakkoord Soest

Soest – Formateur Marius Keij onderhandelt met D66, VVD, Soest2002 en CDA over een coalitieakkoord. Hierin staan de hoofdlijnen van het beleid voor de komende bestuursperiode 2014-2018.

De vier partijen hebben de overige fracties van de gemeenteraad van Soest uitgenodigd hiervoor thema’s en standpunten aan te leveren. De beoogde coalitiepartijen streven ernaar om het akkoord op donderdag 24 april bekend te kunnen maken. De bespreking van het coalitieakkoord en de benoeming van de wethouders zijn geagendeerd voor de gemeenteraadsvergadering van 8 mei.

Het advies van informateur Ralph de Vries is het vertrekpunt voor de formatie van het nieuwe Soester college van burgemeester en wethouders. De Vries overhandigde zijn advies dinsdag 8 april aan Yvonne Kemmerling als vertegenwoordigster van D66, die als grootste partij uit de gemeenteraadsverkiezingen kwam.

‘De onderhandelingen verlopen in een open en constructieve sfeer,’ aldus formateur Keij. ‘De beoogde coalitiepartijen en ik kunnen goed uit de voeten met het voorwerk van de informateur. We zijn voortvarend aan het werk, maar zorgvuldigheid gaat boven snelheid. Zoals het er nu uitziet, kunnen de vier partijen de gemeenteraad op donderdag 24 april informeren over het onderhandelingsresultaat en openbaar maken. Als ons spoorboekje klopt, kan de gemeenteraad het nieuwe college in zijn vergadering van 8 mei benoemen en kan het nieuwe team aan de slag voor de Soesters en Soesterbergers.’

In het coalitieakkoord staan de hoofdlijnen voor de komende bestuursperiode. Als deze door de vier coalitiepartijen is ondertekend, werken ze de hoofdlijnen uit in een collegeprogramma voor de jaren 2014-2018.