Busstation Schothorst in Amersfoort wordt ruimer en groener

Amersfoort – De werkzaamheden bij busstation Schothorst zijn gestart. Er komt meer ruimte voor de bussen, zodat de aansluiting van het openbaar vervoer verbetert.

Ook krijgt het busplein een groener karakter. De fietsenstallingen op het busplein verhuizen hiervoor naar het Inputplein, aan de andere kant van het spoor. De werkzaamheden duren tot eind december 2014.

Op dit moment hebben de bussen te weinig ruimte om stil te staan, elkaar te passeren en vlot weg te rijden. Dit zorgt voor vertragingen. Reizigers missen zo de aansluiting op hun trein of bus. Daarom komt er meer ruimte voor de bussen. De gemeente maakt de stationsomgeving tegelijkertijd aantrekkelijker voor reizigers en omwonenden.

Het plein krijgt een meer open karakter. In de ronde groenvakken op het busplein komen kleine struiken met daaronder gras. In het groenvak langs het fietspad komen heesters en bodembedekkers. Om ruimte te maken voor de bussen verhuizen de fietsenstallingen op het busplein naar de andere kant van het spoor. Op het Inputplein komt één nieuwe, goed verlichte stalling voor fietsen. Het aantal fietsparkeerplaatsen blijft gelijk.

Verhuizing fietsenrekken
Vanaf maandag 29 september zijn de huidige fietsenstallingen bij het busstation niet meer in gebruik. Op maandag 6 oktober sluiten ook de oude fietsenstallingen aan het Inputplein. Fietsers kunnen tijdens de werkzaamheden hun fiets kwijt in de tijdelijke rekken op het Inputplein.

Deze staan tegenover de huidige stalling. Losse fietsen die dan bij nog de huidige fietsenstallingen staan, worden verplaatst naar de tijdelijke rekken. Vastgeketende fietsen worden losgemaakt en naar het fietsdepot gebracht. Op vertoon van de fietssleutel zijn ze daar gratis op te laten. Locatie en openingstijden van het fietsdepot staan op www.amersfoort.nl/fietsweg.

Autoparkeerplaatsen
Om de fietsenstallingen te kunnen verplaatsen worden de parkeerplaatsen voor auto’s op het Inputplein ook tijdelijk verplaatst. De tijdelijke parkeerplaatsen zijn te vinden bij het voormalige Schuitemagebouw, te bereiken via de Plotterweg.

Verplaatsing bushaltes
De bushaltes worden van medio oktober tot medio november verplaatst naar de hoek bij de Socratesstraat.

Meer informatie
Aannemer Dura Vermeer pakt het busplein aan. ProRail voert de verplaatsing van de fietsenstallingen uit. Meer informatie over het project en het ontwerp: www.amersfoort.nl/busstationschothorst.