Regionale inkoop zorg en jeugdzorg afgerond

Amersfoort/Baarn/Soest/Bunschoten – De gemeenten uit de Regio Amersfoort kopen gezamenlijk (Amersfoort, Baarn, Bunschoten, Eemnes, Leusden, Soest en Woudenberg) de zorg in 2015 op het gebied van Jeugd, nieuwe Wmo/AWBZ taken en beschermd wonen in.

Hiermee kunnen de gemeenten hun inwoners de zorg voor een groot deel blijven bieden zoals men die nu ook ontvangt. Vandaag hebben gemeenten en aanbieders samen gemarkeerd dat deze afspraken voor het overgrote deel rond zijn.

De gemeenten in de regio Amersfoort sluiten contracten af met de zorgaanbieders voor jeugd en volwassenen die deze taken nu ook al uitvoeren. Continuïteit van de zorg voor inwoners staat voorop. De gemeente gaat zorg en begeleiding dichterbij huis organiseren. Dit betekent dat er dingen veranderen voor inwoners die hulpvragen hebben.

De gemeente, de hulpvragers, hun naasten en de professionals kijken samen welke ondersteuning nodig is en hoe die het beste kan worden gegeven. Het is de bedoeling dat mensen precies krijgen wat ze nodig hebben. Een licht steuntje in de rug waar dat voldoende is en waar mogelijk met hulp uit de eigen omgeving. En meer specialistische hulp waar dat nodig is.

Gezamenlijk contracteren biedt voordelen
Door gezamenlijk in te kopen, kunnen de gemeenten betere prijsafspraken maken, is het efficiënter (1 gesprek in plaats van 6) en bieden wij de zorgaanbieders ook continuïteit door over een grote groep cliënten of trajecten afspraken te maken.

In gesprek
De veranderingen gaan niet voor iedereen direct op 1 januari 2015 in. Inwoners die op dit moment zorg ontvangen en een indicatie hebben tot na 1 januari 2015, krijgen in eerste instantie de zorg die ze gewend zijn. Voordat de indicatie afloopt, maar in ieder geval voor 31 december 2015, gaat de gemeente met deze mensen in gesprek om de individuele situatie te beoordelen en nieuwe afspraken te maken.

Achtergrond: andere manier van werken
Vanaf 2015 krijgen gemeenten meer taken in de zorg en ondersteuning van inwoners. Het gaat om werk en inkomen, de zorg voor jeugd en gezin, de zorg en ondersteuning aan ouderen, chronisch zieken en gehandicapten. Verantwoordelijkheden gaan van het rijk en de provincie over naar de gemeente. De zorg en ondersteuning van mensen in een kwetsbare positie wordt anders georganiseerd. Alles is erop gericht dat mensen op hun niveau en naar draagkracht mee kunnen doen in de samenleving.