Lenaert Nicasiusspeld voor Rietje van den Berg

Amersfoort – Ter gelegenheid van de viering van het 25-jarig bestaan van de stichting Diaconaal Aandachts Centrum (DAC) op vrijdag 31 oktober 2014, ontvangt Rietje van den Berg-Hinderks de Lenaert Nicasiusspeld uit handen van burgemeester Lucas Bolsius. Mevrouw Van den Berg is dan 25 jaar vrijwilligster bij het DAC.

Mevrouw Van den Berg-Hinderks (1933) gaat na vijfentwintig jaar actieve inzet stoppen met haar werkzaamheden voor het DAC. Vanaf het begin zette zij zich op betrokken wijze in voor het ontmoetingshuis. Eerst als gastvrouw, later als vrijwillig coördinatrice en lid van het bestuur.

Het DAC is een kerkelijk initiatief en biedt bezoekers een kop koffie of thee, een maandelijkse maaltijd en een luisterend oor. Dit zijn vaak daklozen of mensen met een psychiatrisch verleden. Al jaren fungeert zij als het ‘gezicht’ van het DAC en is zij de vraagbaak bij alle problemen. Zij bereidt de maandelijkse bijeenkomsten van de vrijwilligers voor en zorgt dat alles vlekkeloos verloopt. Daarnaast is zij elke twee weken gastvrouw in het DAC en organiseert ze elk jaar een etentje voor de vrijwilligers.

Burgemeester Lucas Bolsius: “Bij mevrouw Van den Berg en het DAC voelt iedereen zich welkom. Zij kent alle vrijwilligers en gasten en leeft enorm met hen mee. Ze bezoekt de zieken thuis of in het ziekenhuis. Al jaren zorgt zij met alle vrijwilligers voor een warme ontmoetingsplek voor deze kwetsbare mensen”.

Sinds 1997 is mevrouw Van de Berg lid van het comité Wereldgebedsdag Amersfoort. Het comité bereidt de gebedsvieringen voor in Amersfoort. De vieringen in de Kapel van het Zusterhuis zijn jaren geleden begonnen op haar initiatief. Daarnaast neemt zij ook deel aan de liturgiewerkgroep. Bij het kloosterverzorgingshuis Agnietenhove was zij tot 2005 ruim tien jaar actief als vrijwilligster. Ook was ze vele jaren gastvrouw in het Van Randwijckhuis en vrijwilligster bij de bibliotheek in De Lichtenberg, nu Meander.