Van der Wal en Vermeulen Kei van een journalist 2014

Amersfoort – Carla van der Wal en Fien Vermeulen mogen zich Kei van een journalist 2014 noemen. De jury maakte beide winnaars 24 november bekend tijdens de bijeenkomst van het fotoboek ‘Met het oog op Amersfoort 2014’. De winnaars ontvingen uit handen van wethouder Pim van den Berg een kei en een geldbedrag van € 1.000.

Van der Wal maakte volgens de jury de beste journalistieke productie. Zij schreef vanuit Panama een reportage over de verdwenen Amersfoorters Kris en Lisanne. “Met de juiste mengeling van empathie en afstand heeft ze een uitstekend, integer verhaal geschreven, dat terecht met de eerste prijs is beloond”, aldus de jury.

Vermeulen won de prijs in de categorie journalistieke talent, “omdat de juryleden zonder uitzondering waren geraakt door haar openhartige verhaal over haar gevecht, maar meer misschien nog haar opstelling, tegen kanker. Een prijs in deze categorie gaat naar iemand van wie je verwacht dat je daar nog veel van gaat horen.”

Veertig journalistieke producties zijn ingestuurd voor de prijs Kei van een journalist. “De verscheidenheid was adembenemend: van persoonlijke blogs tot documentaires, krantenartikelen en boeken. Dat maakt de inzendingen onderling heel lastig te vergelijken. We hebben dus het echt journalistieke karakter, dat is immers wat de inzenders zou moeten binden, zwaar laten tellen”, staat in het juryrapport. Speciale aandacht gaf de jury aan de boeken Met het oog op Amersfoort en Ons Ziekenhuis.

Jury
De jury bestaat uit de Amersfoorters: René van Zanten (algemeen directeur Stimuleringsfonds voor de Journalistiek en juryvoorzitter), Tijs van den Brink (EO-presentator van o.a. Knevel & Van den Brink, Dit is de dag en Adieu God?), Nina Eikens (redacteur NOS Radio 1 Journaal en NOS Journaal), Siebe Sietsma (onderzoeksjournalist RTL Nieuws) en Alex Engbers (hoofdredacteur van de regionale krant de Stentor).

De gemeente Amersfoort hecht belang aan de lokale journalistiek, omdat die van grote waarde is voor het goed functioneren van de lokale democratie. Om die reden heeft zij de prijs ”Kei van een journalist” in het leven geroepen. De onafhankelijke jury heeft zich gebogen over alle inzendingen.

Meer informatie over de prijs en een link naar de producties staan op: www.amersfoort.nl/journalistiekeprijs