“Kruiskamp is een voorbeeld voor de stad”

Amersfoort – “Kruiskamp is een voorbeeld voor de stad”, dat zei een van de gemeenteraadsleden die aanwezig waren bij de afsluiting van de Wijk1000 Kruiskamp.

Op zaterdag 17 januari 2015 kwam een einde aan een intensief proces van gezamenlijk nadenken en plannen maken door bewoners van de wijk Kruiskamp, dat begon op 15 oktober vorig jaar.

Nu zij onder eigen vlag verder gaan hebben de deelnemers hun missie geformuleerd: “Wij nemen samen het initiatief om vanuit betrokkenheid met de wijk met respect voor elkaar contact en veiligheid te bevorderen, van jong tot oud, zodat iedereen zich thuis voelt in de wijk.”

De bewoners kwamen vanuit een aantal abstracties zoals contact, veiligheid, jongeren, ontmoeten en initiatief tot uitvoerbare plannen. Deze worden de komende tijd verder uitgewerkt door werkgroepen. Een greep uit de plannen: een ontmoetingstafel op het Neptunusplein, themawandelngen door de wijk, een “Proef Kruiskamp”, ZZP-ers met elkaar in contact brengen, een balkonorkest, het kleine klussenbureau, wijklaboratorium waarmee mensen kennis kunnen maken met nieuwe technologie, samenwerken met de buitenkasten, communicatie rond veiligheid met de gemeente verbeteren, ervaringen uitwisselen met andere burgerinitiatieven. Er komt een wijkwebsite en misschien een app waar wijkbewoners informatie kunnen vinden. En natuurlijk is iedereen die aan de uitvoering van de plannen mee wil werken van harte welkom.

Er is een ‘regiegroep’ gevormd die de continuiteit gaat waarborgen van wat er nu bereikt is en gaat kijken welke rechtsvorm daarvoor het meest geschikt is. Ook wordt samenwerking gezocht met bestaande initiatieven in de wijk of daarbuiten, zodat niet opnieuw het wiel wordt uitgevonden maar nog meer resultaat wordt bereikt door verbindingen te maken.

Wat is eigenlijk een wijkG1000? Met een wijkG1000 kunnen burgers zelf onderwerpen agenderen en uitwerken, zij doen dat in een brede dialoog, en zowel wijkbewoners als politici, ambtenaren en werkgevers worden bij dit proces betrokken. Het is dus geen door de overheid georganiseerd inspraakproces maar een initiatief van burgers. Er wordt ook verbinding gezocht met bestaande burgerinitiatieven, zodat er een solide bewonersnetwerk kan ontstaan op wijkniveau.

Over de dialoog zegt een van de betrokken burgers: “Ik heb gezien dat het via dialoog mogelijk is om het met elkaar eens te worden over ingewikkelde problemen en dat het ook nog heel veel plezier en energie geeft om dat te doen. Je gaat niet met een tegenstander in debat, maar je bepaalt samen met anderen hoe je de wijk verder kunt helpen.”

Als er één ding is wat de WijkG1000 Kruiskamp laat zien dan is het dat burgers bereid zijn om met elkaar en met de overheid problemen aan te pakken. Betrokkenheid, kennis en kunde zijn er aan beide kanten, nu is het zoeken naar een goede samenwerking tussen overheid en burgers.

De organisatie (allen burgers) bedankt iedereen die aan dit WijkG1000-proces heeft bijgedragen: wijkbewoners, werkgevers, organisaties, professionals van gemeente en welzijnsorganisaties, andere burgerinititatieven, de gemeente Amersfoort en de stichting G1000 Amersfoort. De WijkG1000 werd mede mogelijk door een subsidie van de gemeente Amersfoort.

Meer informatie over de wijkG1000 Kruiskamp:
http://g1000nu.ning.com/nieuws/WijkG1000
Meer informatie over de WijkG1000, of misschien wilt u er één in uw wijk organiseren? Mail dan naar wijkg1000@gmail.com