Hoge Koninklijke onderscheiding voor Soester inwoner

Soest – Op donderdag 16 april heeft burgemeester Rob Metz namens Zijne Majesteit de Koning een bijzonder hoge Koninklijke onderscheiding uitgereikt aan Soester inwoner, prof.dr.ir. Daan Kromhout, hoogleraar Volksgezondheidsonderzoek aan Wageningen Universiteit.

Tijdens het speciaal voor hem georganiseerde symposium ‘Of Fats and Foods’ aan Wageningen Universiteit neemt de heer Kromhout afscheid van zijn baanbrekende werk voor de volksgezondheid.

Vanaf het begin van zijn carrière tot aan de dag van vandaag heeft hij op allerlei vlakken belangrijk onderzoek gedaan naar voeding en het effect daarvan op de gezondheid van de mens. Dit heeft geleid tot bijzondere en cruciale inzichten op het gebied van voeding die gezondheidsorganisaties wereldwijd hebben overgenomen in hun voedingsadviezen naar het grote publiek. Denk bijvoorbeeld aan het stimuleren van het eten van vis in relatie tot voorkoming van hart- en vaatziekten.

De heer Kromhout is benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Zover wij kunnen nagaan, wordt deze onderscheiding in de provincie Utrecht gemiddeld slechts 7 keer per jaar uitgereikt. Deze benoeming is bedoeld voor personen die alleen of samen met anderen en al dan niet in opdracht, een zeer uitzonderlijke prestatie hebben verricht. Zij onderscheiden zich door een uitzonderlijke artistieke prestatie; exceptionele wetenschappelijke (onderzoeks-)prestaties; exceptionele technische innovatie of exceptioneel innovatief ondernemerschap.