D66 Amersfoort: Bezuinigen met perspectief voor de toekomst

Amersfoort – De bezuinigingsoperatie die in Amersfoort de gemoederen al enige tijd bezighoudt gaat de volgende fase is. De coalitie van D66, VVD, PvdA en CU heeft het college een voorstel gedaan en naar aanleiding daarvan komt het college a.s. dinsdag met een concept herstelbegroting. Daarna is de Raad weer aan zet.

D66 heeft ingezet op het behoud van de voorzieningen in de stad (sport, cultuur, onderwijs en zorg) en wil een goede balans tussen de inkomsten en uitgaven; daarvoor is een opschaling nodig van de inkomsten.

Fractievoorzitter Bart Huijdts omschrijft dat als volgt: “We willen niet zomaar alles over de schutting gooien onder het mom ‘zoek het maar uit’, maar juist met een gedegen voorstel komen dat toekomstbestendig is en ook verder kijkt dan alleen maar naar dit moment. Ook over 10 jaar willen we dat Amersfoort een gezonde financiële en economische positie heeft. Wij willen de stad aantrekkelijk en vitaal houden”.

Belangrijke punten voor D66 zoals voorzieningen op het gebied van onderwijs, cultuur en duurzaamheid zijn grotendeels overeind gebleven en daar waar toch bezuinigd wordt, zijn het vooral maatregelen die gericht zijn op efficienter omgaan met de middelen. Er is gekozen voor maatregelen die eventueel terug te draaien zijn (omkeerbaarheid) mocht de financiële positie dat (weer) toelaten.

Het zwaartepunt van het coalitievoorstel komt voor een deel te liggen bij de lastenverzwaring en dan voornamelijk bij de woonlasten. Amersfoort heeft die lasten altijd laag gehouden, waardoor we in vergelijking met andere gemeenten ruim onder het landelijk gemiddelde zitten. Door dat niveau bij te trekken naar een gemiddeld en aanvaardbaar peil worden daarmee de inkomsten aanzienlijk verhoogd. Voor D66 is dat een rechtvaardige en acceptabele maatregel.

Het manifest van een groep bezorgde Amersfoorters, maar zeker ook de adviezen van experts, de vele brieven en de reacties via de website hebben laten zien dat er een enorme betrokkenheid is in en met deze stad. Wij kiezen ervoor om nu eerst het preventief toezicht van de provincie weg te werken en dan een onderzoek te doen naar de toedracht ervan. “Daarna gaan we het hebben over inhoud en visie, zonder de druk van de Provincie op het financieel beleid. In dat gesprek over de toekomstvisie zullen we de inbreng van de stad hard nodig hebben” aldus Huijdts.