Jeugdtrainers en bestuursleden bijgespijkerd over positief jongerengedrag

Baarn – Jongeren worden sterker door sport – niet alleen lichamelijk, maar ook mentaal. Met die gedachte ontvingen zestig Baarnse jeugdtrainers en bestuursleden de afgelopen weken een scholing in jongerengedrag.

Zij leerden hoe je met je eigen gedrag jongeren positief kunt beïnvloeden. Tien verschillende Baarnse sport- en scoutingsclubs deden mee aan deze cursus verzorgd door het NOC*NSF. Gastheren waren voetbalvereniging TOV, hockeyvereniging BMHV en de gemeente. De scholing werd door de gemeente gratis aangeboden als onderdeel van het project ‘Jongeren sterker door sport’.

Sportdeelname heeft bewezen het gedrag van jongeren positief te beïnvloeden. Door te sporten kunnen jongeren hun zelfvertrouwen en sociaal gedrag verbeteren, mits het pedagogisch klimaat goed is. De sport- en scoutingverenigingen en de gemeente Baarn doen hun best om dat klimaat te verbeteren. Dat is het hoofddoel van het project ‘Jongeren sterker door sport’.

Bewust
Een trainer-coach van jeugdsporters kan veel bijdragen aan het gedrag van de jeugd in de groep. Daarvoor is het belangrijk om bewust te zijn van de eigen rol en gedrag. Tijdens de scholing toonden de Baarnse trainers-coaches lef door kritisch te durven kijken naar zichzelf. Ze leerden ook om gedragingen te herkennen die voortkomen uit gedragsproblematiek en wat ze kunnen doen om een veilige en gestructureerde sportomgeving te creëren.

Samenwerking gemeente en clubs
Vanuit de gemeente deden medewerkers van het Lokaal Team mee aan de scholing, evenals de jongerenwerker van Welzijn Baarn. Hun deelname was onder meer nuttig voor het leggen van contacten en het beeld dat zij hierdoor kregen van het pedagogische klimaat bij de clubs.

In het kader van het project ‘Jongeren sterker door sport’ zullen de komende maanden kinderen en jongeren worden geholpen een fijne plek te vinden binnen de sport of scouting in Baarn. Irene de Jong, de gemeentelijke projectleider, speelt hierbij een verbindende rol en is het aanspreekpunt voor de sport- en scoutingverenigingen voor vragen over gedrag.