Veel aandacht voor de geuroverlast in Bunschoten bij de commissie MME

Bunschoten – In de commissie MME is er veel aandacht voor de geuroverlast in Bunschoten. Een viertal insprekers vertelt over hun ervaringen van de overlast in het dorp en reiken mogelijke oplossingen aan. Zij vragen om actie vanuit de provincie om direct iets te doen aan de overlast.

De bedrijfsactiviteiten van het bedrijf Van de Groep in Bunschoten zijn de waarschijnlijkste veroorzaker van de stankoverlast. Dit bedrijf wekt groengas op uit afval. Door het bureau Witteveen+Bos is onderzoek gedaan en een rapport opgesteld met maatregelen. Provincie Utrecht zet maatregelen in met betrekking tot het wegnemen van de geuroverlast door o.a. de inzet van een nader geuronderzoek en het opstarten van een handhavingstraject.

Vanuit de commissie komen veel vragen. Partijen zijn het er over eens dat duurzame opwekking van energie nodig is in deze tijd, maar hier mogen wel eisen aan worden gesteld. Zij vinden dat leefbaarheid en de kwaliteit van wonen voorop moeten staan. Er zijn vragen over de maatregelen in het rapport van Witteveen + Bos en over de consequenties van het helemaal stopzetten van de vergistingsactiviteiten van het bedrijf Van de Groep. Er worden vragen gesteld over eventuele verplaatsing en over het nakomen van de afspraken van Van de Groep richting de provincie.

Drie insprekers laten weten dat zij de maatregelen van Witteveen + Bos niet toereikend vinden. Zij geven aan dat de overlast zo groot is dat het niet meer leefbaar is. De afgevaardigde van Van de Groep komt met een optie om het probleem integraal aan te pakken. Het probleem vraagt om een specifieke oplossing. Ook hoopt hij dat de nieuwe installatie een hoop problemen zal wegnemen. Hij geeft aan dat het ‘stopzetten’ van de installatie niet zomaar mogelijk is. Dit zal maanden in beslag nemen. Aan de tussenrapporten die Van de Groep zou leveren aan de provincie wordt momenteel hard gewerkt.

De urgentie van het probleem is duidelijk aangekomen bij de commissie MME. Vanuit de commissie komt het voorstel om nog eens uitgebreid, in aanwezigheid van gedeputeerde De Vries, over dit probleem te discussiëren. Deze vergadering zal plaatsvinden op 23 september 2013.