Oud-voetballer Koos van Tamelen wordt 1We Sportambassadeur

Amersfoort – Oud-profvoetballer Koos van Tamelen is sportambassadeur geworden van 1We – Een Wereld Idee. In die rol steunt hij de campagne ‘Say YES to Play’.

Het doel: het realiseren van voetbalvelden in de sloppen van Brazilië, Bangladesh en Burundi. Als wapen in de strijd tegen armoede. Van Tamelen is de vijftiende profvoetballer die zich inzet voor de voetbalvelden van 1We.

Met de campagne ‘Say YES to Play’ wil 1We – Een Wereld Idee, de ontwikkelingsorganisatie nieuwe stijl, zo veel mogelijk topvoetballers in actie krijgen. Dat gebeurt onder meer met de inzet van radio- en tv-commercials, met een fanpage op Facebook en met (oud-)profvoetballers als 1We Ambassadeur voor de 1We Football Playgrounds. Naast Koos van Tamelen van FC Utrecht, zijn dat onder anderen keeperscoach Arno van Zwam (ADO Den Haag en Jong Oranje), Mustafa Saymak (PEC Zwolle), Dario Tanda (FC Twente), Bart Vriends (Go Ahead Eagles), Berry Powel (Roda JC), oud-speler Hans van den Dungen (NAC Breda) en trainer Harry van den Ham (FC Utrecht).

Voetbalgek
Met de 1We Football Playgrounds krijgen kansarme kinderen de kans om zich te empoweren. In Brazilië kunnen ze hiermee uit handen worden gehouden van de drugsmaffia. In Bangladesh en Burundi belanden ze daardoor niet in het keiharde straatleven. In alle gevallen geldt dat sport, in combinatie met onderwijs, kinderen en jongeren een beter toekomstperspectief biedt.
Elk voetbalveld wordt voorzien van een leslokaal, een kleedruimte en een tribune, met eromheen allerlei ‘community based’ activiteiten. Hiermee krijgen de 1We Football Playgrounds ook een empowerment functie voor de hele wijk. Het doel is om met elk veld per jaar minimaal 500 kinderen en jongeren spelenderwijs te laten leren.

Zelf begon Koos van Tamelen ook al vroeg met voetbal. “Ik wilde als jochie maar één ding: profvoetballer worden. Dat had ook te maken met mijn vader, die voetbalgek was. Het virus had me dus al heel vroeg in de greep en dat is tot op de dag van vandaag niet veranderd. Het mooie van voetbal is, dat het mensen verbindt. Daarom vind ik ook dat het op alle niveaus gespeeld moet worden, ongeacht de komaf van de spelers. Dan is het natuurlijk prachtig als je door dit project van 1We juist kansarmen met voetbal een stap in de goede richting kunt laten maken.”

Voor geen goud Koos van Tamelen was tussen 1976 en 1984 verdediger bij FC Utrecht. Daarna maakte hij de overstap naar FC Wageningen, waar hij in 1987 afscheid nam als profvoetballer. Als trainer ging hij vervolgens aan de slag bij onder meer FC De Bilt en FC Utrecht. En vanaf 2008 leidt hij ook Voetbalschool Regio Utrecht. “Het was eigenlijk nooit mijn bedoeling om trainer te worden”, vertelt Van Tamelen. “Aanleiding was mijn zoontje die op zijn vijfde op voetbal wilde. Hij werd getraind door iemand die er weinig tot niets van kon. Dan kun je twee dingen doen: je mond houden en gewoon kijken of je mond open doen en dan weet je ook dat je aan de beurt bent. Ik ben er dus gewoon ingerold, maar had het voor geen goud willen missen.”
De tv-commercials van de 1We Sportambassadeurs zijn te zien op onder meer CNN, Discovery Channel, National Geographic en Animal Planet.

Op de radio zijn ze te horen bij Radio Veronica en Q-music. De ambassadeurs roepen voetbalminnend Nederland op om een donatie te doen. Sms daarvoor YES naar 1008 en bepaal zelf welk bedrag je doneert.
Kijk voor meer informatie op: www.1We.nl en www.facebook.com/SayYEStoPlay.